Do-in Yoga

Do-In Yoga is een manier van bewegen waarbij je jezelf Shiatsu geeft. De Oosterse bewegingsleer Do-In bestaat uit een systeem van oefeningen om de gezondheid en vitaliteit te bevorderen. Spelenderwijs versterk je het fysieke middelpunt van je lichaam, je Hara (Japans voor buik én persoonlijkheid).

Do-In betekent letterlijk; ‘de reis naar binnen’, de weg die leidt naar persoonlijke groei en ontwikkelingen. Oefeningen gericht op het in balans brengen van de Ki (levensenergie) maken je bewust van je eigen energie. Hierdoor kunnen blokkades worden opgeheven en verbetert je lichaamshouding.

Do-In komt van oorsprong uit China (ca. 500 v.Chr.) en is ontstaan uit de Chinese Tao-Yin. Tao betekent: De Weg. Yin betekent: Naar Binnen. Het is een systeem van oefeningen waarbij de nadruk ligt op het bewust worden van niet alleen je lichaam, maar ook je geest en hoe je in het leven staat. De bewegingsleer is ontwikkeld als zelftherapie en bevat traditionele oefeningen afkomstig uit het Boeddhisme, Shintoïsme en het Taoïsme. De oefeningen zijn terug te vinden in Aziatische disciplines als Aikido, Qi-Gong, Tai-Chi, Yoga, Zen en diverse meditatie technieken.

De nadruk ligt bij Do-In Yoga meer op het doen van oefeningen voor de drukpunten en de meridianen, waardoor de energiecirculatie vergroot wordt. Door de oefeningen komen ademhaling en houding vanzelf in de natuurlijke staat zodat de energie in balans komt.

Do-In Yoga is geschikt voor mannen en vrouwen die graag willen bewegen, maar die niet aan sport doen omdat ze zichzelf te stijf vinden of lichamelijke/geestelijke klachten/blessures hebben. En natuurlijk voor hen die op zoek zijn naar zichzelf en de behoefte voelen zich te ontwikkelen. De oude chinese wijze Confucius zei: “De wijze zoekt wat in hem zelf zit, de dwaas zoekt daarbuiten”.

Ook leeftijd speelt geen enkele rol. De lessen bestaan uit strek- en rekoefeningen, zelfmassage, ademhalingsoefeningen en partneroefeningen. Een les kan actief zijn of zelfs heel rustig, naar binnen gericht of naar buiten gericht zijn. Gaandeweg bemerk je de mogelijkheden en onmogelijkheden van je lichaam en de invloed daarvan op je geestelijke gesteldheid.